Episode 1 | Freelancer of agency?

Judith Pollie, 35 jaar, een achtergrond als vastgoedmakelaar en 7 jaar ervaring in Sales bij bedrijven zoals o.a. Goodyear Dunlop Tires Benelux.

Maar mijn passie voor fotografie, communicatie en marketing heeft me uiteindelijk naar de wereld van social media gebracht. Nu, 5 jaar nadat ik de sprong waagde om mijn eigen agency op te richten, werk ik dagelijks samen met een geweldig team om het maximale uit merken en campagnes te halen.

Ons agency, Hablar - Social Media Agency, bestaat uit een hecht team van 7 getalenteerde dames. Elke dag brengt nieuwe uitdagingen en kansen, want het runnen van een social media agency is echt een avontuur. Het is een mix van creativiteit, strategie, maar ook realisme. Want eerlijk? Het is niet altijd een vlekkeloze rit.

Met deze nieuwe reeks, Hablar Business Talks, wil ik jullie graag een inkijk geven in ons verhaal. Een open en eerlijke blik achter de schermen van Hablar - Social Media Agency, waar ik zowel de hoogte- als dieptepunten zal delen, evenals de waardevolle lessen en successen.

De uitdaging van vertrouwen

Één van de grootste uitdagingen is vertrouwen. Zo merken we dat klanten moeite hebben om hun social media volledig uit handen te geven. Dat is begrijpelijk. Hun merk is hun kindje en het idee om dat toe te vertrouwen aan een externe partij kan een grote stap zijn. Maar het is precies wanneer ze die stap zetten dat we echt het maximale kunnen halen uit hun social media. Het mooiste moment voor ons? Wanneer we merken dat hun business groeit door onze campagnes en strategieën. Of wanneer mensen spontaan reageren op de leuke posts en video's die we voor hen creëren. En natuurlijk zijn we extra trots als een post viraal gaat – dat blijft voor ons, zelfs na jaren, een geweldige win!

Maar zoals bij elke business, zijn er ook uitdagingen. Strakke deadlines, campagnes die niet altijd meteen het gewenste resultaat opleveren – het hoort er allemaal bij. Het is juist in die momenten dat we groeien, dat we creatief worden in het zoeken naar oplossingen en gaan reflecteren.

Een les in reflectie

Laat me een concreet voorbeeld geven. Sinds 3 jaar verzorgen we de social media van één van onze klanten, laten we ze klant A noemen. Bij de start was het voor hen een uitdaging om de juiste richting te vinden op hun social media kanalen. Hun accounts moesten nieuw leven ingeblazen worden. Vol enthousiasme werkten we een strategie uit en startten we met het posten van content. Er was een overvloed aan ideeën, maar door gebrek aan tijd en structuur werd er soms weinig mee gedaan en werden projecten vaak op pauze gezet. Dat is een realiteit die we vaker zien bij bedrijven: de intentie is er, maar de uitvoering stokt door interne belemmeringen.

Een paar maanden geleden werd er een nieuwe marketingmanager aangesteld bij klant A. Aan het einde van onze laatste meeting gaf hij aan dat hij meer geloofde in jonge freelancers en/of start-ups dan in ervaren social media agencies. Hij stelde dat jonge freelancers meer energie zouden stoppen in een account en meer betrokken zouden zijn dan een agency zoals het onze, met een team en vele accounts onder de digitale vleugels.

Dit zijn voor zijn voor mij de momenten van reflectie. Want ik herken mezelf in die stelling. Ooit was ik zelf die startende freelancer. Met slechts 4 klanten probeerde ik een solide business op te bouwen. Ik ging voor de volle 100% voor elk van hen, wat resulteerde in een snelle groei naar 14 klanten. Dankzij die inzet kon ik mijn 1ste medewerkster aannemen, en samen met haar zijn we blijven groeien.

Inmiddels is ons bedrijf verantwoordelijk voor de social media van een 100-tal bedrijven. Ons team werkt dagelijks om voor elke klant het maximale te bereiken, binnen de afspraken en strategieën die we samen vastleggen. Waar we in het verleden soms zonder extra kosten snel iets konden oppakken tijdens de zoektocht naar oplossingen, richten we ons nu op het aanbieden van gerichte expertise en maatwerk, waarvoor een specifieke aanpak geldt. Je anticipeert ook op mogelijke uitdagingen, waardoor last-minute situaties zeldzamer worden.

Maar de vraag blijft: heeft die nieuwe marketingmanager gelijk? Is een start-up meer geëngageerd dan een agency met een groter team en meer ervaring?

Freelancer vs. Agency: Wat is het verschil?

Het antwoord hierop is niet zwart-wit. Het klopt dat jonge freelancers vaak met ongekende toewijding werken. Als starter begin je je onderneming met een klein aantal klanten en kan je voor de volle 100% focussen op elk project. Er is die persoonlijke betrokkenheid en flexibiliteit, wat sommige bedrijven bijzonder aantrekkelijk vinden. Ik heb dat zelf ervaren toen ik mijn eerste stappen zette in deze wereld. Hoewel jonge freelancers vaak aantrekkelijker geprijsd zijn, kan het gebrek aan ervaring en minder brede expertise op de lange termijn toch nadelig uitpakken. Dit kan leiden tot onverwachte kosten of beperkte groeimogelijkheden.

Met de groei van Hablar - Social Media Agency leerde ik echter dat een goed agency veel meer te bieden heeft dan alleen betrokkenheid. Een agency beschikt over een breder team, elk met specifieke expertises. Binnen ons team hebben we bijvoorbeeld dames die gespecialiseerd zijn in project management of storytelling, een ander in data-analyse, en weer een ander in content creation. Dit geeft ons de mogelijkheid om een multidisciplinaire aanpak te hanteren die een freelancer alleen niet kan bieden. Bovendien betekent het hebben van een team dat we, ondanks eventuele afwezigheden of drukte, altijd consistent kunnen leveren en continuïteit kunnen waarborgen. Er is een structuur, een systeem, en dat maakt ons krachtig.

Wat de nieuwe marketingmanager van klant A misschien over het hoofd zag, is dat de ervaring van een agency vaak zorgt voor creatieve en strategische inzichten die een start-up simpelweg nog niet heeft opgebouwd. De uitdagingen die we door de jaren heen hebben meegemaakt, hebben ons juist gevormd. Elke campagne die niet het gewenste resultaat opleverde, heeft ons geleerd hoe we beter kunnen anticiperen en inspelen op de wensen en verwachtingen van de klant.

De kracht van samenwerking

Waar het uiteindelijk terug op neerkomt, is vertrouwen. Of je nu met een jonge freelancer werkt of een agency inhuurt, de sleutel tot succes is open communicatie, transparantie, en een wederzijds begrip van de doelen. Jonge freelancers kunnen absoluut een goede keuze zijn voor bepaalde bedrijven of projecten, vooral als er sprake is van een kleinere scope. Maar wanneer bedrijven op zoek zijn naar een partner die hen op lange termijn kan ondersteunen, die continuïteit kan bieden en toegang heeft tot meerdere specialismen, dan biedt een agency veel voordelen.

Daarom ben ik nog steeds dankbaar voor klanten zoals klant A en hun nieuwe marketingmanager. Ze dwingen me om kritisch na te denken over de waarde die we als agency bieden, en om te blijven reflecteren op hoe we onszelf kunnen verbeteren. Want hoewel de stelling van de marketingmanager me aan het denken zette, ben ik overtuigd dat de samenwerking met een gespecialiseerd agency als Hablar meer kan betekenen voor bedrijven op lange termijn. En dat doen we elke dag met veel plezier, passie en toewijding.

JPO | Leading Lady - www.hablar.be

Werk jij al samen met een social media agency, of overweeg je dit te doen? Of misschien werk je liever met een freelancer? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!👇🏼

Vorige
Vorige

Episode 2 | Teambuilding: pure luxe of een essentiële investering?